Hoe richt je een slaapkamer in?

De inrichting van een slaapkamer is van groot belang, wist jij dat een mens gemiddeld 32 jaar van zijn of haar leven in slaap doorbrengt? Een goede nachtrust is dus van groot belang, maar hoe kan een inrichting ons hierbij helpen? Wanneer je gebruik maakt van zachte kleuren en subtiele items komt je lichaam sneller tot rust. Wanneer je gebruik maakt van drukke items, blauwe en felle kleuren duurt het langer voordat je hersenen tot rust komen. Je kunt kiezen voor een complete slaapkamer inrichting van Anselm Oome, zo ben je verzekerd van een prachtige slaapkamer en een goede nachtrust. 

Kies voor zachte kleuren

Onbewust reageren je hersenen op iedere kleur die ze waarnemen. Rood zien ze als een waarschuwing en in sommige gevallen krijgt je lichaam hier een iets hogere hartslag van, niet heel handig als je wilt gaan slapen. Uit onderzoek blijkt dat we door blauw licht onszelf beter kunnen focussen, ideaal voor op kantoor maar niet in de slaapkamer. Ons lichaam heeft behoefte aan rustige, zachte kleuren. Benieuwd welke kleuren precies? Neem daarvoor contact op met een lokale interieurdesigner en vraag welke kleuren zij adviseren voor in de slaapkamer.

Een juiste indeling is van groot belang

Afhankelijk van de hoeveelheid meubels die je al hebt kun je een grondplan maken om tot een juiste indeling te komen. Maak een plattegrond op schaal en knip enkele meubelen uit, je hebt hier ook digitale apps voor. Uit onderzoek blijkt dat je het beste slaapt met je hoofd zover mogelijk van de deur af, het liefst met zicht op de deur. Hier komt ons menselijke oerinstinct naar boven, deze positie is het meest veilig tegen ongewenst bezoek. 

Geen digitale schermen meer

Een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking brengt teveel uren per dag achter een scherm door, ga hier thuis niet mee door. Probeer je schermtijd dagelijks te beperken, zeker voor het slapen gaan. Wit en blauw licht maakt je brein alert, zo ook je smartphone, tablet en televisie. Je kunt de televisie op je slaapkamer bijvoorbeeld vervangen door een uniek aquariummeubel of een prachtig schilderij. Het blijkt dat personen die minimaal een uur voor het slapen een betere nachtrust hebben en zich overdag beter kunnen focussen, ook voelen ze zich energieker en iets gelukkiger.