Wanneer moet ik met mijn huisdier naar de dierenarts?

Wanneer je een huisdier hebt, kan het lastig zijn om op tijd ziekte en pijn te herkennen; elk dier heeft zijn eigen kwalen en uit deze op een andere manier. In dit artikel bespreken we drie huisdieren, symptomen en kenmerken van ziekte. Zo weet je precies wanneer je de dierenarts moet bellen!

Herken ziekte bij het konijn

Het konijn is één van de moeilijkste huisdieren om ziekte en pijn bij te herkennen. Omdat het prooidieren zijn, laten ze pas zien dat het niet goed met ze gaat als het al te laat is. Daarom moet je jouw konijn goed in de gaten houden en is het belangrijk dat je de lichaamstaal van je konijn kent. Zo kan hard tandenknarsen bij het ene konijn betekenen dat hij zich fijn voelt, maar bij het andere konijn betekent het dat hij pijn heeft. Afwijkend gedrag is de sleutel; zit je konijn anders dan normaal, gaat hij de hele tijd verliggen, plast hij overal, drinkt hij heel veel of eet hij niet meer? Dan is het tijd om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan, het liefst één die gespecialiseerd is in konijnen.

Puppies en oudere honden

Honden hebben zo hun eigen kwalen; het verschilt per ras en grootte van de hond wat voor soort gezondheidsproblemen het meest voorkomen. Doe dus goed onderzoek naar het ras voordat je deze koopt of adopteert; zo weet je wat je kan verwachten. Veel voorkomende ziekten bij oudere honden zijn onder andere nierproblemen en artrose. Puppies zijn gevoelig voor het Parvovirus, dat overgedragen wordt door niet-gevaccineerde honden. Ook moet je opletten voor de ziekte van Weil, dat door besmet water of urine overgedragen wordt. Is je jonge hond ziek? Ga dan naar een specialistische puppy dierenarts; zij kunnen direct zien wat er mis is en de juiste behandeling toepassen.

Is mijn kat ziek? 

Katten zijn minder gevoelig voor ziektes dan konijnen, knaagdieren of honden. Dat betekent echter niet dat je kat niet ernstig ziek kan zijn. Een kat laat over het algemeen wel merken dat hij zich niet lekker voelt, omdat katachtigen begrijpen dat dit hun leven kan redden. In het wild zorgt de diersoort namelijk voor elkaar wanneer een lid van de troep gewond is. 

Bij onze huiskatten komt blaasgruis veel voor; helaas kan dit een terugkerend probleem zijn en moet het vaker behandeld worden. Verder kunnen katten ziek worden door stress en kunnen symptomen zoals hoesten betekenen dat er tumoren aanwezig zijn. Vermoed je ziekte bij je kat? Dan kan een bezoekje aan de dierenarts geen kwaad. 

 

Nu je weet hoe je bij deze drie populaire huisdieren ziekte kunt herkennen, ga je geheid op tijd naar de dierenarts. Katten en honden kun je overigens goed verzekeren, wat je veel geld kan schelen. Helaas blijft dit bij konijnen nog uit; er is maar één verzekering in Nederland voor het konijn.