Wat er komt er allemaal bij een uitwisseling kijken?

Wil je graag een jaar naar school in het buitenland, maar weet je nog niet hoe je dit kunt realiseren? Geen zorgen, want in dit artikel bespreken we welke stappen jij moet ondernemen om op uitwisseling te kunnen gaan!

Oriënteren

Een hele belangrijke stap voor jouw uitwisseling naar het buitenland, is dat je je goed oriënteert. Zo kom je erachter welk land het beste bij je past; wil je bijvoorbeeld naar een highschool in Amerika of trekt het je meer om helemaal naar Australië te gaan? Er zijn een hoop mogelijkheden en bovendien is de ene regio in het land de andere niet. Bedenk dus goed of je naar de zon wilt of liever cultuur gaat snuiven tijdens je uitwisseling. Met andere woorden: welke avonturen wil je na school gaan beleven?

Voorbereiding en vertrek

Wanneer je een land en regio hebt gekozen, ga jij je voorbereiden op je uitwisseling. Dit doe je samen met een begeleider van het uitwisselingsbureau; jullie bespreken samen wat er nodig is voordat je op reis kunt gaan. De vliegtickets zijn bij een uitwisseling altijd inbegrepen, dit hoef je dus niet zelf te regelen. Ook biedt het uitwisselingsbureau oriëntatiedagen aan waar je medestudenten leert kennen die ook op uitwisseling gaan; zo heb je van tevoren al nieuwe vrienden gemaakt en alle belangrijke informatie verzameld.

De uitwisseling

Tijdens je uitwisseling word je begeleidt door een plaatselijke medewerker van het uitwisselingsbureau. Ondanks dat je grotendeels op jezelf en je gastgezin bent aangewezen, sta je er op deze manier toch niet helemaal alleen voor. Is een uitwisseling niks voor jou, maar wil je wel graag naar het buitenland? Kies dan voor een tussenjaar, waar je de kans hebt om in alle vrijheid te reizen of juist lekker geld te gaan verdienen!