Verschillende vormen van mantelzorg

Wanneer iemand ziek, gehandicapt of een dagje ouder is, is de kans groot dat diegene behoefte heeft aan hulpverlening. Deze vorm van het verlenen van hulp wordt ook wel mantelzorg genoemd. Mantelzorg is iets wat steeds vaker nodig is aangezien er in Nederland steeds meer ouderen zijn die behoefte hebben aan zekere mate van hulp. Er zijn verschillende manieren waarop mantelzorg verleend kan worden, maar ze hebben over het algemeen één ding met elkaar gemeen. Omdat het vaak gaat om hulp van kennissen of vrijwilligers wordt mantelzorg niet altijd gefinancierd door de overheid. Maar wat zijn dan de verschillen tussen soorten mantelzorg?

Verschillende vormen van mantelzorg

Wanneer vrienden en familie niet in staat zijn om te helpen, zullen er zorgverleners benaderd moeten worden die bereid zijn om deze taken op zich te nemen. Dit is meestal goed mogelijk, maar in sommige gevallen vereist dit wel een verhuizing van de patiënt zodat de zorgverlener altijd in de buurt kan zijn. In dit geval kan je als familie een mantelzorgwoning kopen voor de persoon die hulp nodig heeft. Via een bedrijf als Dit is Plek kan je een woning kopen die in de buurt wordt geplaatst van de dagelijkse omgeving van de zorgverlener. Dit maakt het voor de zorgverlener mogelijk om te allen tijde te hulp te schieten wanneer de persoon die de hulp nodig heeft ergens moeite mee heeft. Het hebben van een mantelzorgwoning zorgt er dan voor dat de patiënt nog privacy heeft en niet in alle gevallen iemand om zich heen heeft die hulp biedt.

Mantelzorg door vrienden of familie

In sommige gevallen hebben de patiënten van mantelzorg geluk. Ze hebben vrienden en/of familie dichtbij wonen die ook nog eens de tijd kunnen vinden tussen hun dagelijkse bezigheden door. Deze tijd kunnen zij dan gebruiken om aanwezig te zijn in de woning of omgeving van de persoon die hulp nodig heeft. Vaak wordt deze hulp geleverd door de man of vrouw van deze persoon, maar als deze persoon kampt met dezelfde problemen, zal er bijvoorbeeld een ander familielid te hulp moeten schieten. In het geval van mantelzorg zijn de zaken waarbij geholpen moeten worden vaak nog niet al te bijzonder. De patiënt kan immers ook nog wel af en toe zonder mantelzorg, anders moet deze persoon worden overgeplaatst naar een verzorgingstehuis. Denk hierbij dus vooral aan taken als het helpen met opstaan of het oplopen van de trappen die er in het huis te vinden zijn.