Wat is VvE voor een afkorting en wat moet je er over weten?

De kans is groot dat jij nog nooit van de afkorting VvE hebt gehoord. Ook kan het zo zijn dat je deze bent tegen gekomen, maar eigenlijk niet precies weet wat dit eigenlijk inhoudt. De afkorting VvE staat voor de vereniging van eigenaren. Zeker wanneer jij in het bezit bent van een appartement, is dit iets om je wat meer in te verdiepen. Dit kan je namelijk een hoop moeite en problemen besparen.

Wat houdt de vereniging van eigenaren in?

De vereniging van eigenaren is, zoals de naam al weggeeft, een vereniging die is opgericht om alle eigenaren van appartementen bij elkaar te laten komen. Wanneer jij een appartement koopt, is het niet alleen zo dat je eigenaar wordt van een appartement. Je zult een aandeel kopen van het gebouw waarin je gaat wonen en je zult dan ook moeten zorgen voor de openbare ruimtes. Het gebouw zal bovendien moeten worden onderhouden en er zal moeten worden gekeken naar de boekhouding en de financiën. Dit is wat er komt kijken bij de appartementsrechten. Wanneer jij hier geen interesse in hebt, kun je er ook voor kiezen om deze rechten te verkopen. Dit kun je doen door middel van een splitsingsakte, waarmee je de grond en de rechten van elkaar loskoppelt.

De opbouw van de VvE

De opbouw van een VvE bestaat uit twee verschillende organen. Je hebt hier de eigenaren die de vergaderingen bijwonen en het bestuur dat de problemen en oplossingen voorlegt. Wanneer jullie als eigenaren nog geen experts in het bestuur hebben, is het aan te raden om eens een kijkje te nemen bij het Centiss VvE beheer in Dordrecht. Hier kun jij op zoek gaan naar iemand aan wie jij de taken van het bestuur kunt uitbesteden. Het regelen van dingen als onderhoud en financiën kost namelijk een hoop tijd, zeker wanneer jij hier niet zoveel verstand van hebt. Vandaar dat de meeste eigenaren ervoor kiezen om experts aan te stellen. De vergadering voor de eigenaren zal ook plaatsvinden wanneer er belangrijke beslissingen moeten worden gemaakt over het gebouw. Hierbij zal een democratische manier van handelen worden aangehouden. De kant met de meeste stemmen zal uiteindelijk zijn of haar zin krijgen.